Skip to main content

Гарні батьки

Більшість батьків замислюються, чи правильно вони виховують свою дитину. Звичайно ж, ідеальних батьків немає. Але що потрібно зробити, щоб у дитини була гарна поведінка?

Діти навчаються, копіюючи поведінку дорослих. Ваша поведінка – приклад до наслідування. Намагайтеся змінити ситуацію, а не дитину. Виражайте свої бажання позитивно. Скажіть дітям, чого ви від них очікуєте, мовою, яку вони зрозуміють. А якщо ви щось категорично заперечуєте, дайте чітке роз’яснення чому.

Висувайте реальні вимоги. Запитуйте себе, чи відповідають вони віку дитини та ситуації, в котрій вона опинилася. Поясніть причину свого рішення. Прагніть до компромісу у спілкуванні зі старшими дітьми, а з молодшими – використовуйте тактику переключення уваги.

Вибирайте виховання без покарання та окриків. Покарання не допоможуть дитині виробити навички самоконтролю та поваги до інших. Окрик або постійні дорікання шкідливі та можуть призвести до психологічних проблем. Пам’ятайте: дитина може чогось навчитися, тільки коли вона задоволена, в гарному настрої або перебуває у стані спокою. Допомагайте дітям вести себе краще, даючи їм вибір. Нехай вони особисто вирішують, в що їм одягатися або що їсти. Прислухайтеся до того, що каже ваша дитина. Цікавтеся тим, що вона робить, що відчуває. І головне – не забувайте, що любов, повага та розуміння є найважливішими потребами всіх: і дітей, і дорослих.

10 правил, котрі допоможуть вам у вихованні дитини:

1. Починайте «забувати» про те, що ваша дитина маленька. Давайте їй посильну роботу в домі, визначте коло його обов’язків. Зробіть це м’яко: «Який ти в нас вже великий, ми навіть можемо довірити тобі миття посуду».

2. Визначне загальні інтереси. Це можуть бути як пізнавальні інтереси (улюблені мультфільми, казки, ігри), так і життєві (обговорення сімейних проблем).

3. Залучайте дитину до економічних проблем сім’ї. Поступово привчайте порівнювати ціни, орієнтуватися в сімейному бюджеті (наприклад, дайте гроші на хліб та морозиво, коментуючи суму на той та на інший продукт).

4. Не сваріть, а тим більше – не ображайте дитину в присутності сторонніх. Поважайте почуття та думки дитини. На скарги зі сторони оточуючих, навіть вчителів чи вихователів, відповідайте: «Дякую, ми обов’язково поговоримо на цю тему».

5. Навчіть дитину ділитися своїми проблемами. Обговорюйте з нею конфліктні ситуації, які виникли з ровесниками або з дорослими. Щиро цікавтеся її думкою, тільки так ви зможете сформувати в неї правильну життєву позицію.

6. Постійно розмовляйте з дитиною. Розвиток мовлення – запорука гарного навчання. Відвідали театр (цирк, кіно) – нехай розповість, що їй найбільше сподобалося. Слухайте уважно, задавайте запитання, щоб дитина відчувала, що вам цікаво.

7. Давайте відповіді на кожне запитання дитини. Тільки в цьому випадку його пізнавальний інтерес ніколи не згасне.

8. Намагайтеся хоч інколи дивитися на світ очима вашої дитини. Бачити світ очима іншого – основа для взаєморозуміння.

9. Частіш хваліть свою дитину. На скарги про те, що щось не виходить, відповідайте: «Вийде обов’язково, тільки потрібно ще раз спробувати». Формуйте високий рівень домагань. І самі майте віру в те, що ваша дитина може все, потрібно тільки допомогти. Хваліть словом, посмішкою, лагідністю та ніжністю.10. Не будуйте власні взаємовідносини з дитиною на заборонах. Завжди роз’яснюйте причини ваших вимог, якщо можливо, запропонуйте альтернативу. Повага до дитини зараз – фундамент поважного відношення до вас тепер та в майбутньому.